Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Museum Swaensteyn verwerft originele 'Marianne-vleugel'

Museum Swaensteyn verwerft originele ‘Marianne-vleugel’

Het is gelukt! Museum Swaensteyn heeft een authentieke Marianne-vleugel kunnen aankopen. Het instrument, dat al sinds 2016 in langdurig bruikleen was van een particuliere verzamelaar, behoort vanaf nu tot de permanente collectie van het museum. Het aankoopbedrag werd bijeengebracht door crowdfunding, waarbij een substantieel deel werd opgebracht door Jane Choy, die bij gelegenheid van haar verjaardag haar familie en vrienden vroeg om een bijdrage voor de vleugel.

Hofleverancier

Prinses Marianne, een dochter van Koning Willem I, trouwde in 1830 met Prins Albert van Pruisen. Het jonge paar betrok een speciaal voor hen gebouwd paleis aan de Wilhelmstraβe in Berlijn. Tijdens de vijftien jaar dat het huwelijk stand hield bracht Marianne vijf kinderen ter wereld. In 1836 verleende het echtpaar het predikaat hofleverancier aan de firma Traugott Berndt, pianobouwers te Breslau, nu het Poolse Wroclaw. Tot 1845, het jaar waarin Marianne haar man verliet, voorzag de firma de door haar gebouwde vleugels van de inscriptie ‘Traugott Berndt, Hof-Instrumentmacher Sr. Majestät des Königs & Ihrer Kgl. Hoheit d. Prinzess Marianne d. Niederlande’. Ook op de zojuist verworven vleugel is die tekst te lezen, in metaal aangebracht  boven de toetsen.

Een muzikale prinses

Marianne hield hartstochtelijk van muziek. Zij speelde piano en componeerde ook zelf. In 1836 schreef ze haar bekende cavalerieparademars, die de naam ‘Königliche Preußische Armeemarsch’ kreeg. Archiefonderzoek bracht aan het licht dat Marianne in al haar woningen en paleizen in Duitsland, Polen en Nederland een vleugel van het hier beschreven type moet hebben bespeeld. Ook op Rusthof, de buitenplaats aan de Vliet in Voorburg die zij na haar scheiding in 1848 betrok.

Muziek in het museum

De vleugel bevind zich in goede conditie. Hij zal binnenkort een lichte restauratie ondergaan en is daarna weer bespeelbaar. Op Marianne’s geboortedag, 9 mei, zal haar muziek voor het eerst door de museumkamers klinken. Daarmee vormt deze vleugel een uitzonderlijke aanwinst voor de Mariannecollectie van het museum, die de laatste jaren met steun van fondsen en particulieren gestaag is uitgebreid.